dinsdag 23 maart 2010

Quiltweekend in Elst 2010

Ik had het hier niet aangekondigd, maar ik was afgelopen weekend (donderdag tot zondag, VIER dagen dus) in deze StayOkay samen met zo'n 60 dames uit heel Nederland, Vlaanderen, één komt uit Zwitserland speciaal overgevlogen en ik dus uit Duitsland (met de auto dan). Ik ga al vele jaren daar naartoe, dus verheug ik me iedere keer weer op de leuke mensen, de gezelligheid, het uitwisselen van ideeen en technieken, de show-and-tell en ook om hele dagen ongestoord door huishoudelijke klussen aan een bepaald projekt te kunnen werken.

De jeugdherberg was er al toen ik als 14-jarige samen met mijn vriendin op de fiets een tocht door midden Nederland maakte. Dat moet dus in de zomer van 1968 geweest zijn. Ik herinner me enorme slaapzalen vol stapelbedden, kleine douches, erg leuke herbergouders, enorme mensenmassa's. Aan de gebouwen is niet veel veranderd, het sanitair zo te zien nog dezelfde als toen en dus zal volgend jaar de laatste keer zijn, dat wij daar een quiltweekend hebben. Daarna wordt de boel afgebroken. De dames die ons weekend organiseren zijn al een tijd op zoek naar een vervangende lokatie en dat is niet erg makkelijk. Wij hebben nogal wat eisen:
  • Zo'n weekend moet goedkoop zijn, zodat de prijs voor niemand een beletsel is om te komen.
  • De lokatie moet een beetje centraal in Nederland gelegen zijn
  • Er moet een ruimte beschikbaar zijn waar 60 dames hun naaimachine, snijmat, extra verlichting + enorme hoeveelheid bagage in kwijt kan. Het elektrische systeem ter plaatse moet de vraag naar een grote hoeveelheid watt aankunnen.
  • De eerste avond houden wij altijd een potluck: iedereen neemt iets voor het avondeten mee. In veel lokaties mag dat niet. Ook mag je niet altijd eigen drankjes (frisdrank, wijn, etc) meenemen.
  • De gemiddelde leeftijd is zodanig, dat de meesten van ons een redelijk bed nodig hebben om een beetje uit te kunnen rusten.
Dit alles is in Elst mogelijk. Ik ben erg benieuwd waar we over twee jaar terecht zullen komen, maar schrijf dit alles nu alvast, want wie weet leest iemand hier en heeft een goede suggestie.

De eerste avond heb ik aan een groepje geleerd hoe je met rondbreipennen op zijn duits recht en averecht kunt breien. Shirley heeft een uitgebreid verslag met heel veel foto's op haar blog. Daar kun je me in aktie zien. Ik ben die dame met een cremekleurig fleecejasje aan.

Op vrijdag gaf Hilde een voordracht over hoe je je spullen in huis en ook je quiltspullen kunt opruimen. Zij is een professionele organiser en heeft dus al in heel wat huizen gekeken en geholpen met orde in de chaos te brengen. Ik ben al een hele tijd volger van Flylady en was ook een tijdje bij Kaat Mossel, dus weet al een heleboel. Ook mijn vele verhuizingen van de laatste jaren hebben erg geholpen om mijn spullen te ordenen, maar ook ik heb nog steeds verschillende brandhaardjes waar ik nodig mee verder moet:o)

Op zaterdag kwam Arnout Cosman met twee koffers met quilts en zijn laptop met daarop zijn quilt-assistent om aan ons te laten zien. Daar had ik me erg op verheugd, want hij is een van die quilters die ik erg bewonder. Wat ik ook erg in hem waardeer, is dat hij zijn eigen ontwikkeling deelt met ons medequilters. Bijvoorbeeld zijn quilt-assistent is erg handig en die kun je bij hem gratis downloaden. Ook heeft hij zo'n beetje alle quiltwinkels in Europa in kaart gebracht. Erg handig als je op vakantie bent of als je er een bij je in de buurt zoekt.

Wij krijgen ook altijd kadootjes van onszelf, van "de pot" en van de winkel die op het weekend aanwezig is en waar we onze voorraad lapjes en aanverwante zaken kunnen aanvullen. Deze keer moesten we een fat-quarter lelijk lapje mooi inpakken en bij aankomst inleveren. Bij de drie ontbijtjes vond je steeds een pakje en nu moeten we voor volgend jaar van die drie lelijke lapjes iets wat uit drie lagen bestaat maken. Je mag één eigen lapje toevoegen en verder zijn er niet veel regels, dus het moet te doen zijn.
Dit zijn mijn lelijke lapjes. Het kon erger/moeilijker maar toch moet ik nog even hard broeden voordat ik hier een oplossing voor heb.

Bij het kadootje van Angela zat ook een handig houdertje met quiltnaaldjes en een charm (in mijn tijd heette zoiets een bedeltje). Bedankt Angela.


We kregen nog een ander kadootje: Een emmertje met een beschrijving hoe je die kunt bekleden, waarna je het kunt gebruiken voor...... Bedankt Jacqueline.

In de winkel heb ik me erg ingehouden. Behalve een pakje vullingen voor mijn Sewline potlood heb ik niets gekocht. Sorry Angela, ik had deze keer een afspraakje met mezelf.

Die potluck waar ik over schreef hebben we deze keer niet gehouden. Inplaats daarvan moesten we allemaal een streeklekkernij meenemen. Bij Shirley kun je mij bezig zien met inschenken van mijn meegebrachte kweeperenlikeur door DH gemaakt van kweeperen uit onze tuin. Hij is dit jaar behoorlijk sterk uitgevallen (32%) en hoewel erg lekker hadden veel dames er moeite mee :o) Ik heb een half litertje in vingerhoedjes verdeeld en het andere half litertje weer terug naar huis genomen. De enorme hoeveelheid zoetigheid hebben we over het weekend verdeeld met zijn allen opgepeuzeld. Mij is een lekkernij van Flakkee en een Roozendaals soort krentenbrood bijgebleven als mijn favoriet. Maar ik moet toegeven, dat ik niet alles heb geproefd. Er was zoveel, dat kunnen mijn buik en heupen niet verwerken en dat heb ik er niet voor over.

Ik was blij, dat ik tijdens de show-and-tell drie dingen kon laten zien: de tas, de mondriaanquilt en mijn redwork-in-blue (ik zie, dat ik die helemaal niet als af op mijn blog heb staan :o( Dat moet ik dus nog doen) Zie voor een foto dan maar bij Shirley.

Als je verder nog nieuwsgierig bent naar de ervaringen van andere dames, lees dan bij Yvonne, Erica, Guute, Ingrid, Judith, Katrien, Margeeth, Marion, Mary, Sabineke, Volgens mij waren er nog meer met een weblog, maar daar weet ik even de url niet van. Misschien komt dat dan een volgende keer.

In een volgend blogje zal ik laten zien waar ik aan gewerkt heb.

3 opmerkingen:

Katrien zei

Ik vond het ook weer heel leuk om erbij te zijn.Nu nog even nagenieten.

Shirley zei

joh zo'n hoog alcoholpercentage had ik niet verwacht, maar ik vond het toch een partijtje lekker, echt heerlijk, serieus. Het was dat ik nog moest autorijden, anders hadden jullie me zat mee gemaakt, of in ieder geval goed aangeschoten.

Yvonne aka sommeke zei

Ik vond je likeurtje erg lekker hoor, maar durf niet veel alcohol te drinken. 't Was een superweekend weer en volgend jaar ben ik er graag weer bij!